Soutěž cukrářů Moravský pohár

27. leden 2020
Nejzajímavější školní projekty
Autor článku: Ivana Hašová
Soutěž cukrářů Moravský pohár

17. ročník putovní  soutěže cukrářských dovedností se konal ve dnech 14. -15. 1. 2020. Pořadatelem letošního ročníku se zhostila Střední škola Charbulova, Brno. Pro všechny mladé cukráře je soutěž velmi atraktivní, neboť předvedou své odborné dovednosti, ale navíc je zařazena do nominačních soutěží pro účast do celostátního kola „Gastro junior 2021“.

V předcházejících letech se vždy jednalo o soutěž jednotlivců, od loňského roku soutěží vždy dvojice z dané školy. Úkolem soutěžících je v časovém limitu 7 hodin zhotovit slavnostní dort na volné téma do hmotnosti 6 kg, dále připravit tři druhy dezertů do 40 g a nakonec zhotovit dekorační výrobek, který volně navazuje na téma celé kompozice. Dekorační výrobek musí však být z jedlých materiálů, např. čokoláda, griliáš, karamel, modelovací hmota…

Střední školu hotelovou a služeb Kroměříž v této soutěži reprezentovaly Lucie Mokrýšková a Magdaléna Pulterová. Počáteční nervozitu ihned po zahájení děvčata zahnala a po celou dobu soutěže pracovala klidně, s rozvahou a úsměvem na tváři. Vše zvládla v časovém limitu a poté se již čekalo, jak zhotovené soutěžní výrobky ohodnotí porota, složená z certifikovaných komisařů Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

A jak vše dopadlo? Děvčata Střední školy hotelové a služeb Kroměříž skončila na nádherném 3. místě, za což jim patří velká gratulace. Radost je o to větší, že se jednalo o jednu z nejnáročnějších cukrářských soutěží v naší republice. Nesmíme také zapomenout na učitelku odborného výcviku Jitku Zapletalovou, která děvčata na soutěž  svědomitě připravovala.

Protože se další 18. ročník soutěže bude příští rok konat ve Střední škole hotelové a služeb Kroměříž, přebrala ředitelka školy Ivana Hašová putovní skleněnou vázu z rukou ředitelky brněnské školy Jany Markové.