Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu

O portálu Kontakt Mapa webu Registrovat | Přihlásit

Rozšířené
hledání
V Kroměříži oslavili Světový den potravin formou zážitkové gastronomie

Do kampaně Pěstuj planetu, kterou koordinuje Ekumenická akademie, se zapojila Střední škola hotelová a služeb Kroměříž jako jediná střední škola ve Zlínském kraji.

Cílem Světového dne potravin, který se slaví 16. října, je upozornit na nerovnoměrnou distribuci potravin, která je v posledních letech prohlubována klimatickou změnou. Lidé v rozvojových zemích mají potravin nedostatek, zatímco bohaté země potravinami plýtvají. Na tuto situaci reaguje kampaň. 

V úterý 11. října 2016 připravili žáci čtvrtého ročníku oboru gastronomie pod vedením Mgr. K. Tvrdé luštěninové menu formou zážitkové gastronomie. Chtěli veřejnosti ukázat, jak skvělé pokrmy lze připravit z luštěnin, které byly letos vyhlášeny potravinou roku. Podávala se krémová čočková polévka, cizrnová musaka, fazolovo-hrachové nugetky s dýňovým pyré a na závěr dezer – brownies s kořeněnou hruškou. Byl to opravdu úžasný chuťový zážitek, všichni hosté byli mile překvapeni netradiční úpravou luštěnin. Vzornou obsluhu zajistili žáci třídy 2. E pod vedením Mgr. I. Hašové. Součástí této gastronomické akce byla i výstava, kterou připravila studentská společnost Éčko for you třídy 3. E, zaměřená na luštěniny a produkty fairtrade. 

Myslím, že i každý z nás může situaci nedostatku potravin podpořit také a to dodržováním těchto zásad: neplýtvat potravinami, dát přednost sezónním potravinám, podporovat drobné zemědělce, vařit úsporně a omezit spotřebu masa. 

Naši akci přišli podpořit i zástupci MÚ Kroměříž, místostarosta P. Motyčka a zástupci Zdravého města.


Autor:  
Vložil/a: Radka Evjáková