Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu

O portálu Kontakt Mapa webu Registrovat | Přihlásit

Rozšířené
hledání
Otrokovická ZŠ Mánesova zaujala svou moderní a chutnou kuchyní

Deset soutěžních týmů z celé České republiky (šest z Čech, čtyři z Moravy) se sjelo v úterý do Prahy, aby bojovalo s těmi nejlepšími. Do finálového kola totiž postoupily v konkurenci téměř osmaosmdesáti soutěžících školních jídelen. Tým školní jídelny Základní školy Mánesova Otrokovice se soutěže zúčastnil ve složení, které se osvědčilo již v předchozích letech, tedy Anna Vičánková, Lenka Hastíková a Marie Bittnerová.

„Soutěže se účastníme od druhého ročníku. Před čtyřmi lety jsme se přihlásili, abychom si vyzkoušeli, jak si stojíme mezi dalšími školními jídelnami a posbírali zkušenosti odjinud. Na soutěži jsou každým rokem představovány novinky v oblasti moderní gastronomie, navíc máme možnost vyzkoušet výsledky použití nových způsobů přípravy a také se zeptat na zkušenosti kolegů. Samozřejmě velkou motivací pro nás je ocenění připraveného obědového menu, protože všechna jídla ve finále jsou zajímavá, zdravá a na první pohled atraktivní,“ přiblížila vedoucí školní jídelny Anna Vičánková.

Kuchařky se chopily svých nástrojů již v šest hodin ráno v rámci první skupiny a připravovaly držkovou polévku z hlívy ústřičné, masové kuličky plněné růžičkovou kapustou obalené v pohankových vločkách a se šťouchanými brambory doplněné dezertem v podobě nákypu z celozrnného kuskusu se švestkami. A právě použití růžičkové kapusty způsobilo drobné zaváhání, kdy pořadatelé připravili kapustu listovou.

„Podle receptu máme připraven soupis potravin, které nám pořadatelé zajišťují předem. V době, kdy nastupujeme k vaření, je již vše na místě. Bohužel letos jsme si neporozuměli v případě kapusty, ale vše dobře dopadlo a během půl hodiny nám růžičkovou kapustu doručili, takže jsme se do dvou a půl hodinového limitu na vaření vlezli,“ objasnila Anna Vičánková.

Recepty školních jídelen následně hodnotila porota podle vhodnosti použitých surovin, technologického postupu přípravy, vzájemné sladěnosti výběhu potravin, z nutričního hlediska, ale i atraktivnosti a nápaditosti. Připravovaná kompletní obědová menu musí být běžně zařazována do jídelního lístku, musí obsahovat drůbeží maso a navíc patřit mezi oblíbené pokrmy malých strávníků. Cena jedné porce nesmí překročit 34 korun. Menu tak muselo projít posouzením odborníků na výživu a vaření, ale také žáků škol, zástupců médií a tradičně soutěž podpořila herečka Markéta Hrubešová. Otrokovický oběd se porotě zalíbil. Pozitivně hodnotili použití hlívy ústřičné, ale i obalení růžičkové kapusty mletým masem. Rozkrojená kulička pak vypadá atraktivně na pohled. Zapečený kuskus se švestkou zase upoutal příjemnou jemnou chutí.

I postup do finálového kola znamená malé vítězství, a tak se sedm z deseti týmů umístilo bez určení pořadí. Střední odborné učiliště U Krbu z Prahy 10 získalo nejvyšší ocenění. Druhé místo obsadila Základní škola Felberova ze Svitav a třetí skončila školní jídelna Novolíšeňská, Brno.  

„V takto kvalitní konkurenci považujeme i postup do finále za pěkný výsledek. Velmi si toho ceníme,“ shodly se kuchařky. Odměnou za toto umístění byly věcné dary. první tři místa byla oceněna skleněnou mísou a finančním ohodnocením.
 
„Velmi mě těší, že se školní jídelně ZŠ Mánesova daří opakovně dosahovat dobrých výsledků. Za úspěch v soutěži, ale i za jejich celoroční práci mají mé uznání,“ uvedl starosta města Otrokovice Jaroslav Budek.
 
Autor:  
Vložil/a: Jana Vodáková