Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu

O portálu Kontakt Mapa webu Registrovat | Přihlásit

Rozšířené
hledání
Věděli jste, že zelí chrání před nemocemi? Na Valašsku se studenti učí, jak správně připravit kysané zelí
Dne 16. března proběhlo na Integrované střední škole - Centru odborné přípravy Valašské Meziříčí projektové vyučování s názvem Tradice kysaného zelí na Valašsku. Do akce byla zapojena třída G2M s třídní učitelkou Mgr. Lenkou Paprskářovou. Nejchutnější vzorky podle hodnocení odborné komise připravily studentky Karin Kyselá, Tereza Bártová a Kateřina Heckelová.
 

„Na Valašsku již v 17. století lidé pochopili, že zelí je může ochránit před různými nemocemi. Naučili se ho nejen výtečně připravovat, ale také skladovat. Naši studenti se samozřejmě učí novodobé způsoby, jak zpracovávat zelí do podoby kysaného. Tato na Valašsku velmi oblíbená poživatina, která dnes již patří k tradičním regionálním potravinám, má jedny z nejpříznivějších účinků na lidský organismus. Naši studenti se zhostili přípravy kysaného zelí svědomitě. Akce splnila svůj účel – osvětlila tradici zelí na Valašsku a umožnila studentům vyzkoušet si zpracování kysaného zelí, k čemuž se možná běžně v gastronomickém provozu nedostanou,“ uvedla k projektovému vyučování koordinátorka akce Mgr. Lenka Paprstkářová.

Studenti už od rána připravovali učebnu na slavnostní vyhodnocení nejlepšího vzorku kysaného zelí. Všechny vzorky byly z domácích zdrojů studentů G2M, kteří se aktivně podíleli na jejich přípravě. Hodnotící komise měla nelehký úkol a z osmi vzorků vybrala tři nejchutnější. Na 1. místě se umístila Karin Kyselá, 2. místo obsadila Tereza Bártová a na 3. místě skončila Kateřina Heckelová.

 
Na závěr akce byla připravena soutěž v krájení cibule. Odbornou komisí byla hodnocena jemnost krájení, úprava výsledku a čistota pracoviště, rychlost krájení byla vedlejším faktorem. Nejrychlejším kráječem cibule se bezkonkurenčně stal Milan Kuča z N1A, který za 1 minutu 80 vteřin zvládl všechna hodnotící kritéria nejlépe.

„Příprava kysaného zelí, ačkoliv má na Valašsku dlouhou tradici, nepatří zrovna k běžným úkonům studentů gastronomických oborů v kuchyni či restauračních provozech. Jsem velmi rád, že studenti zvládli tuto netradiční disciplínu spočívající v úpravě tradiční potraviny skvěle a projektové vyučování přineslo ovoce v podobě bližšího seznámení se s touto poživatinou. I další akce, naopak velmi běžné v gastronomických provozech, jíž je umění krájení cibule, se zhostili studenti na výbornou. Děkuji koordinátorce Mgr. Lence Paprstkářové, všem zúčastněným studentům i všem členům komise za snahu obnovit velmi originální disciplíny na poli kuchařského a potravinářského umění. Budu velmi potěšen, pokud se tyto soutěže budou opakovat a stanou se pravidelně pořádanými pod záštitou ISŠ-COP,“ vyjádřil se k proběhlým kláním ředitel ISŠ-COP Mgr. Petr Pavlůsek.

 

Mgr. Kateřina Röhrerová

Autor:  
Vložil/a: Radka Evjáková