Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu

O portálu Kontakt Mapa webu Registrovat | Přihlásit

Rozšířené
hledání
Mladí pekaři z Kroměříže zářili na soutěži v Pardubicích
Jsou mladí a přesto už patří ke špičce ve svém oboru. Řeč je o učních ze Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži, kteří zabodovali v celonárodní soutěži pekařů. Mladí reprezentanti z Kroměříže ovládli celou soutěž a obsadili první tři místa.
 

Soutěž mladých pekařů s názvem „Pekař roku  2011 – junior“ již po šestnácté organizoval ve dnech 29. a 30. března Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice. Výběr místa konání soutěže nebyl náhodný. „Střední průmyslová škola potravinářská v Pardubicích je nejvýznamnější svého druhu v celé republice. Soutěže se zúčastnili mladí pekaři ze všech škol, které tento obor vyučují. Jejich úkolem bylo vyrobit kmínový chleba, běžné pečivo, jako jsou ruční rohlíky a pletýnky, i pečivo jemné zastoupené vánočkami nebo koláči,“ přiblížil Pavel Pešek, zástupce ředitele pro odborný výcvik Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži.

Kroměřížští žáci z oboru pekař bývají tradičními účastníky soutěže. I když se většinou umisťují na předních místech, podobného úspěchu dosáhli naposled před osmi lety. Letos školu reprezentovali žáci 3. ročníku Zuzana Kochaníčková s Filipem Šandou a žákyně 2. ročníku Simona Fedrlová. Na soutěž je připravovali zkušení učitelé odborného výcviku Ludmila Tkadlečková a Antonín Kusala. "Jejich usilovná a dlouhodobá příprava ve školní pekárně se vyplatila, protože obsadili první tři místa v pořadí F. Šanda, S. Federlová a Z. Kochaníčková. Až za nimi skončili reprezentanti pardubické školy, kteří byli v domácím prostředí favority,“ prozradil Pavel Pešek. Radost z dosaženého úspěchu kromě obdržených pohárů znásobila i finanční odměna z rukou předsedy Podnikatelského svazu Jaromíra Dřízala a zastupitelů Pardubického kraje.  

Hlavním smyslem soutěže je porovnávání výkonnosti soutěžících, zviditelnění jednotlivých škol, ale také propagace pekařského řemesla, které by si podle odborníků zasloužilo větší společenskou prestiž. „Vyrábět denně chutné pečivo v dostatečném množství a sortimentu vyžaduje velkou zodpovědnost a úsilí. Proto potřebujeme kvalitní a vzdělané pekaře. Dnes bohužel zájem o pekařské řemeslo obecně upadá, což se projevuje i na počtu a kvalitě žáků. I díky podobným soutěžím můžeme obor a školu lépe prezentovat a ukázat, že jsme schopni vychovat prvotřídní pekaře,“ dodal Pavel Pešek.

 
Autor:  
Vložil/a: Radka Evjáková