Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu

O portálu Kontakt Mapa webu Registrovat | Přihlásit

Rozšířené
hledání
ISŠ – COP našla restauraci přátelskou k rodině

​Dne 25. 10. 2010 se studenti gastronomických oborů Integrované střední školy – Centra odborné přípravy ve Valašském Meziříčí vydali v rámci projektu Zdravé město – Restaurace přátelská k rodině prověřit úroveň pohostinství. Jednalo se již o 2. ročník projektového vyučování, jehož hlavním cílem bylo získání co nejvíce poznatků z prostředí vybraných restauračních zařízení ve Valašském Meziříčí. K hodnocení bylo vybráno celkem 12 restaurací a po zpracování výsledků byly zvoleny tři nejlepší z nich.

„Projekt vyhlásila ISŠ – COP ve spolupráci s Městem Valašské Meziříčí a jsem opravdu rád, že jsme letos navázali na úspěšný pilotní ročník, který proběhl v loňském školním roce,“ sdělil na úvod ředitel školy Mgr. Petr Pavlůsek s tím, že v letošním ročníku nejlépe uspěly restaurace Krytý bazén, U Bundárů a Rajka.

A podle jakých kritérií byly restaurace hodnoceny? „Studenti se zajímali o dodržování hygienických zásad při podávání pokrmů a nápojů, nabídku zeleninových jídel či nekuřácké prostory. Dále také hodnotili, zda restaurace nabízejí ve svém jídelníčku alespoň dvě jídla pro děti v souladu s požadavky zdravé a správné výživy, mají-li pro děti dětský příbor či jsou-li v nápojovém lístku mléčné nápoje,“ objasnila způsob hodnocení jedna z koordinátorek Bc. Isabella Šrámková a zároveň dodala, že důraz se kladl také na interiér provozoven. „Bylo důležité, zda se v restauraci nachází dětský koutek a nejsou zde předměty, které by mohly způsobit zranění dětí,“ doplnila k podmínkám hodnocení Mgr. Dagmar Zetková, koordinátorka projektu. Oceněné restaurace získají certifikát s logem Restaurace přátelská k rodině, který si mohou veřejně vystavit. S tímto oceněním také souvisí i mediální podpora v tisku, na webových stránkách Města Valašské Meziříčí, ISŠ – COP Valašské Meziříčí a jiných internetových portálech.

Samotným studentům přinesl projektový den v terénu poznatky o tom, jak vypadá praxe v gastronomii. Přemýšleli, jak se znalosti nabyté ve školních lavicích dají uplatnit v budoucím povolání, a naučili se vnímat důležité maličkosti týkající se bezpečnosti dětí. Studenti ocenili pokroky restaurací v nabízených službách, kdy od loňského roku přibyly např. přebalovací pulty či mléčné nápoje v nabídce, na druhou stranu kritizovali nesoulad v oblečení obsluhujícího personálu či smažená jídla v menu dětských pokrmů.

„Jsem velmi rád, že ve Valašském Meziříčí probíhají takové projekty a že naši studenti se jich odvážně již podruhé zúčastnili. Jistě je pro ně velkým přínosem podívat se na svá budoucí povolání očima zákazníka, neboť to nebude dlouho trvat, a budou se v každodenním životě potýkat se stejnými provozními situacemi. Svého úkolu se zhostili s vervou, a tak jim tímto děkuji a přeji jim, aby se jejich budoucí pracoviště mohlo honosit podobným logem. Jistě k tomu studenti získanými zkušenostmi přispějí nemalým dílem. Rovněž děkuji všem, kteří umožnili realizaci projektu. Pevně věřím, že žáci budou opět s nadšením reprezentovat naši školu v příštím ročníku,“ těší se ředitel školy Mgr. Petr Pavlůsek.

 
Mgr. Kateřina Röhrerová 
Autor:  
Vložil/a: Radka Evjáková