Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu

O portálu Kontakt Mapa webu Registrovat | Přihlásit

Rozšířené
hledání
Jak se kroměřížské studentky dostaly do Holandska
​Šest studentek Střední průmyslové školy mlékarenské a Vyšší odborné školy potravinářské v Kroměříži se během prázdnin zúčastnilo dvouměsíční stáže v Holandsku.

Střední průmyslová škola mlékárenská a Vyšší odborná škola potravinářská nám nabídla možnost zúčastnit se dvouměsíční praxe v letním období  v Holandsku - zemi sýrů, tulipánů, větrných mlýnů a dřeváků. Stáže se účastnilo šest studentek ze SPŠM a jedna z VOŠP. Projekt „Srovnání tradičního a ekologického mlékařství a sýrařství v Nizozemí“ byl financován z evropského programu Leonardo da Vinci a byl realizován za podpory nizozemské agentury Stichting Uitwisseling.

Na svá umístění jsme se dopravily autobusem Brno-Amsterdam a odtud se vlastními silami dostaly na mléčné farmy. Snažily jsme se používat cizí jazyky a velkou výhodou je, že většina Nizozemců mluví plynule více jazyky - anglicky, německy nebo francouzsky.

Na farmách jsme pracovaly v mlékárnách, kde se vyrábí sýry typu gouda, ementál a bierkaas-pivní sýr, máslo, zmrzlina a jogurty; to vše v různých někdy i nezvyklých příchutích (např. hořčičné semínko, ořech, bylinky s olivami,…).Tato práce byla hlavní naplní naší praxe, ale jelikož život na farmě obnáší i jiné starosti, pomáhaly jsme našim hostitelům s obvyklými pracemi -dojením, krmením a péčí o krávy, ovce, ale hlavně telátka, která jsme si zamilovaly. Některé z nás dokonce asistovaly při porodu telátek, stříhání ovcí a jejich očkování, inseminaci a prodeji výrobků v obchodech na farmě. Jedna studentka měla možnost účastnit se práce na ekofarmě, a tím nám přiblížit rozdíl mezi eko a tradiční výrobou.

Ve volném čase jsme cestovaly Holandskem obvykle na kole, které je nedílnou součástí místní kultury. Mezi turisticky oblíbená místa patří Amsterdam - srdce země, Alkmaar - sýrový trh,Volendam, Utrecht, Deventer a další. Zde jsme obdivovaly památky, zvláštní holandské domky, grachty a hodně vody, která tuto zemi obklopuje. O víkendech jsme se vzájemně navštěvovaly.

Stáž nám přinesla nové zkušenosti z mlékařské praxe, poznatky o nové kultuře, zvyklostech, ale také zdokonalení jazyka, nové kontakty a příjemně strávené chvíle s milými a přátelskými lidmi, jejichž národní mentalita se značně odlišuje od české.

Na konci stáže nám byl udělen certifikát o absolvování praxe a doklad Europass od partnerské organizace.Tyto doklady mohou pomoci při hledání práce v EU. Stáž budeme prezentovat i jiným studentům v naší škole. Jste zváni.

Našeho rozhodnutí nebudeme nikdy litovat.

Ivana Kocfeldová
studentka 4. ročníku SPŠM 
 
Autor:  
Vložil/a: Lucie Julinová