Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu

O portálu Kontakt Mapa webu Registrovat | Přihlásit

Rozšířené
hledání
Reaseheath College podruhé – stáž studentů VOŠP Kroměříž

V červnu tohoto roku se pět studentek a jeden vyučující Vyšší odborné školy potravinářské v Kroměříži vydali na třítýdenní stáž do Spojeného království v rámci projektu „Laboratorní a mlékárenská praxe studentů, absolventů a pracovníků VOŠP a SPŠM Kroměříž ve Spojeném Království“ programu ERASMUS+.




 


S organizátorkou Kathy Merrett

Navázali jsme tak na předchozí skupinu studentů ze Střední průmyslové školy mlékárenské v Kroměříži, která se stáže zúčastnila v březnu tohoto roku. Stáž probíhala na Univerzitě Reaseheath College, která leží ve městě Nantwich v hrabství Cheshire, jižně od Manchesteru a Liverpoolu.

Program červnové stáže byl postaven především na praktické výuce v nově vybudovaném univerzitním Food Centru. Vyzkoušeli jsme si pasteraci mléka, výrobu různých typů sýrů, např. pro Anglii typického Cheddaru, výrobu másla, sušeného mléka, zmrzliny a cukrářských výrobků. Při praktické výuce jsme se také účastnili realizace projektů dvou různých firem, pomáhali při aseptickém plnění ovocných koncentrátů a podíleli se na úpravě barvy a konzistence taveného sýra. V univerzitních laboratořích jsme také prováděli běžné mikrobiologické analýzy uplatňované při kontrole a hygieně potravin.


Ve Food Centre při výrobě sýrů

Součástí praktické výuky byly také návštěvy firem Newly Weds Food, která se zabývá přípravou kořenících směsí, dále mezinárodní laboratoře Intertek a farmy vyrábějící poctivou smetanovou zmrzlinu Cheshire Farm.

V rámci programu jsme navštívili také Cheshire Show, veletrh zemědělského odvětví hrabství Cheshire. Zhlédli jsme přehlídky hospodářských zvířat, výstavu zdejších sýrů a podíleli jsme se na prezentaci naší hostitelské univerzity.

V závěru stáže jsme se zúčastnili kurzu o bezpečnosti potravin a po úspěšném absolvování závěrečného testu jsme obdrželi mezinárodně uznávaný certifikát. Na konci našeho pobytu jsme získali také  Europass Mobility.

Ve volném čase jsme téměř každý den zavítali do blízkého městečka Nantwich. O víkendech jsme se podívali do Liverpoolu, kde jsme navštívili doky (především nejznámější Albertův dok) a Merseyside Maritime Museum. Blízké město Chester jsme obešli celé po Walls of Chester, což jsou starodávné ruiny opevnění kolem města a navštívili jsme tamější katedrálu. V areálu kampusu jsme si prohlédli zoo, kde chovají především malá zvířata, ale mohli jsme tu vidět i servala, kočkovitou šelmu.

 

Albertovy doky - Liverpool

Poděkování za skvělou organizaci stáže a starost o bezpečný chod programu patří paní Kathy Merrett z partnerské university Reaseheath College, dr.Khalidu Mahmoodovi ze zprostředkující organizace Global Agri Food Summer ​School Limited a Mgr. Soni Pyšňakové.​

Studentky 2. a 3. ročníku VOŠP Kroměříž – Lenka Šedinová, Sabina Kuncová, Pavlína Švendová, Monika Šustrová, Pavlína Jandorová


Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie.
Za 
obsah sdělení odpovídá výlučně autor. Sdělení nereprezentuje názory Evropské komise a Evropská komise neodpovídá za použití informací, jež jsou jejím/jeho obsahem."

 


 

Autor: Soňa Pyšňáková
Vložil/a: Radka Evjáková