Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu

O portálu Kontakt Mapa webu Registrovat | Přihlásit

Rozšířené
hledání
Zdravý životní styl má zelenou
​​Kroměřížská Střední škola hotelová a služeb reagovala na trendy dnešní doby a od září loňského roku otevřela nový obor Gastronomie – wellness zaměřený na zdravý životní styl. V dnešní době rostoucích civilizačních nemocí, které s naším životním stylem souvisejí, jde o počin vskutku důležitý.
 

Žáci nového oboru nejen že se o zdravém životním stylu učí, ale zároveň své zkušenosti převádějí i do praxe. Zpočátku to byla například výstava „Čerstvé zelené bylinky“, kde se adepti zdravého stylu učili využívat rozmanitou škálu zeleného koření v české kuchyni. Velký úspěch měla nabídka pomazánek a moučníků připravených z celozrnné mouky, různých druhů obilovin, luštěnin, ořechů, ovoce a zeleniny, na Dni otevřených dveří. Pomazánky a moučníky byly vyrobeny například z tepelně upravených luštěnin a brambor, vybrané pomazánky připraveny zasyrova. K dochucování byly použity čerstvé bylinky, směsi koření, ale také vybraná zelenina. Pokrmy vyrobené z luštěnin, vybraných druhů obilovin, ořechů ovoce a zeleniny jsou vhodné pro ty, kteří se chtějí stravovat zdravě, nebo mají některá zdravotní omezení a nesmí konzumovat pokrmy a výrobky obsahující lepek. Na dotazy návštěvníků ohledně surovin a jejich zpracování žáci bez zaváhání odpovídali a detailně popisovali, jak jednotlivé pokrmy připravovali a dochucovali. Kromě toho ve cvičné kuchyni před návštěvníky, které tvořili nejen žáci základních škol ale také jejich rodiče a kamarádi, zručně připravovali jednotlivé výrobky a opět je nabízeli k ochutnávce.

Inspirací i pro laiky byly v době předvánoční recepty na zdravé vánoční pochoutky. Žáci pod vedením své odborné učitelky zpracovávali celozrnnou mouku, vybrané luštěniny, zeleninu, ovoce, různé druhy ořechů, med, či jiné ne příliš tradiční vánoční suroviny, a z nich pekli cukroví. Jejich práce, stejně jako činnost během celého půlroku, byla průběžně dokumentována fotografiemi a videozáznamem. V teoretické části proběhl evaluační proces, ve kterém žáci ve skupině zhodnotili své výkony a navrhli možnosti, jak svou práci dále vylepšovat. 

 

Jelikož je to obor nový, jde o práci tvůrčí a nejen pro žáky samotné, ale i pro širší veřejnost, velmi přínosnou. Klady nového oboru budou zhodnoceny s přibývajícími ročníky a rostoucími zkušenostmi mladých odborníků na zdravý životní styl. Je dobře, že se naše škola může v této oblasti vzdělávání a životního stylu prezentovat a do budoucna předat na trh práce profesionálně vzdělané odborníky zdravého životního stylu, jichž zatím je v naší společnosti nedostatek.

 
Autor:  
Vložil/a: Radka Evjáková