Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu

O portálu Kontakt Mapa webu Registrovat | Přihlásit

Rozšířené
hledání
Žáci úspěšně reprezentují školu v odborných soutěžích
​  

Třetí lednový týden se konaly dvě velké celostátní gastronomické soutěže - 11. ročník soutěže odborných dovedností oboru cukrář „O Priessnitzův dortík“ v Jeseníku a finále 21. ročníku soutěže mladých odborníků v oblasti gastronomie – „Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2015“. 

Střední škola hotelová a služeb Kroměříž opět dokázala, že vychovává a připravuje odborníky, kteří dosahují v oblasti gastronomie nejlepších výsledků. Soutěž  v Jeseníku měla 3 části - zdobení perníku glazurou, zhotovení čokoládové mašle (obojí v limitu 60 minut) a dort na dané téma - ten přiváží již hotový soutěžící s sebou. Čokoládová mašle  Zuzky Valentové, žákyně 3. ročníku získala 1.místo. Soutěže se účastnilo 13 škol, naše škoal se celkově umístila na 4.místě, od medailového umístění nás dělilo jen 0,3 bodu. Studentku letos na soutěž připravovaly učitelky odborného výcviku Bc. Jitka Zapletalová a Bc. Gabriela Hanáková.

 

Finále soutěže  v Brně se mohli zúčastnit pouze žáci, kteří postoupili ze dvou regionálních kol v Praze a Ostravě. Do tohoto finále naše škola postoupila ve všech třech kategoriích - „Kuchař“- Dominika Rýznarová, „Číšník“ – Jakub Kadrle a  „Cukrář“ – Tereza Nováková. V těchto regionálních kolech obsadili naši žáci v kategoriích  „Kuchař“ a „Číšník“ nejvyšší příčku  – 1. místo ve zlatém pásmu. V kategorii „Cukrář“ získala naše soutěžící sice vysoký počet bodů, bohužel překročila zadaný časový limit.


Letošní ročník přinesl v kategorii „Kuchař“ velkou změnu – poprvé se soutěžilo podle pravidel WACS (Světová asociace kuchařských spolků). Soutěžící si podle těchto pravidel teprve 20 minut před soutěží vylosují koš s  pěti „tajnými“ surovinami (1 maso a 4 hlavní suroviny), ze kterých budou pokrm připravovat. V těchto dvaceti minutách se mohou poradit se svým trenérem. Znamená to,  že nemohou trénovat konkrétní pokrm z konkrétní suroviny, jako tomu bylo doposud, ale musí ukázat svoje vlastní znalosti o surovinách a technologiích, dovednost jejich zpracování a také schopnost pokrm vhodně a esteticky naservírovat. Soutěžící naší školy, Dominika Rýznarová, prokázala, že opravdu patří mezi špičku soutěžících v České republice, neboť porota vyhodnotila její pokrm připravený z jehněčího masa jako jeden z nejlepších a Dominika skončila ve zlatém pásmu na 3. místě. Za výborným výsledkem stojí učitelka odborného výcviku  Bc. Ludmila Krčmová.

 

V kategorii „Cukrář“ dopilovala Tereza Nováková nedostatky z Ostravského regionálního kola a porota v Brně vyhodnotila její ovocný moučník také ve zlatém pásmu, celkově na 4. místě. Čtvrtou nejlepší cukrářku  připravovala Bc. Gabriele Hanákové.

 

Třetí soutěžní kategorií byl obor „Číšník“. Soutěžící připravovali 2 porce aperitivního nebo digestivního koktejlu a dále studený předkrm. Jakub Kadrle, který soutěžil za naši školu, byl vyhodnocen porotou ve stříbrném pásmu. Jakuba připravuje na soutěže Mgr. Ivana Hašová.

 

Přejeme studentům mnoho sil při náročné přípravě do dalšího ročníku v příštím roce a děkujeme všem vyučujícím za jejich výbornou přípravu.

 
Autor: Věra Zezuláková
Vložil/a: Radka Evjáková