Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu

O portálu Kontakt Mapa webu Registrovat | Přihlásit

Rozšířené
hledání
Kroměřížští studenti na stáži v Anglii

Střední průmyslová škola mlékárenská a Vyšší odborná škola potravinářská v Kroměříži nabídla v březnu tohoto roku 13 studentům dvoutýdenní odbornou stáž v Anglii. Projekt s názvem „Laboratorní a mlékárenská praxe studentů, absolventů a pracovníků VOŠP a SPŠM Kroměříž ve Spojeném království” financoval program Erasmus+ a realizován byl pomocí zprostředkující agentury Global Agri Food Summer School Limited a Reaseheath College v hrabství Cheshire.

Praxi, která zahrnovala teoretickou výuku i „practicals“, jsme absolvovali na Reaseheath College ve městě Nantwich.  (College lze přirovnat k vyšším ročníkům střední školy a vyšší odborné škole; v  současné době má Reaseheath přibližně 7500 studentů v mnoha různých stupních a oborech).

Stáž jsme započali netradičně-návštěvou velké čokoládovny Cadbury v Birminghamu, kde jsme viděli výrobu přímo v provozu, ochutnali jsme vzorky čokolády, dozvěděli se vše o historii čokolády a prověřili si nově nabyté znalosti v testech.

 


V nově vybudovaném Food Centru (otevřeno bylo v roce 2010 samotnou britskou královnou Alžbětou II.) jsme si vyzkoušeli proces pasterace mléka, výrobu tří druhů čerstvých sýrů a poprvé v naší praxi také výrobu másla.

Největším překvapením pro nás byla výuka v mikrobiologických laboratořích. Všechny pomůcky jsou z finančních důvodů plastové a jednorázové, používají jednoduchou metodu pro výpočty a mimo pláště nosí i pokrývku hlavy. Zde jsme analyzovali vzorky námi odebraného pasterovaného a syrového mléka a k radosti naší paní učitelky jsme si současně procvičili odbornou slovní zásobu v angličtině. 

Co dalšího nás překvapilo? Při výrobě másla používají sůl, což v ČR není běžné. Vedlejší produkt másla-podmáslí, které je u nás prodejné, vylévají do odpadu. Na závěr našeho pobytu jsme se naučili vyrábět croissanty s michellinskou hvězdou Andym Dalem.

Praktická výuka se střídala s teoretickými lekcemi zaměřenými na bezpečnost a hygienu potravin, zpracování obilí, mléka a masa.  Při této hodině nás překvapila zpráva, že zhruba za 15 let budeme jíst všichni hmyz, jelikož naše spotřeba jídla a energie je enormní. Někteří neváhali a na místě si vyzkoušeli, jak chutná kobylka, mravenec, cvrček anebo brouk nosorožík.

O víkendu jsme se vypravili do Liverpoolu po stopách Beatles a navštívili jsme i muzeum moderního umění Tate Gallery a Liverpool Muzeum, kde jsme si svorně v karaoke show zazpívali Yellow Submarine. 


Součástí našeho pobytu bylo také setkání se zástupci Reaseheath College a Global Agri Food Summer School Limited v indické restauraci. Zde proběhlo i předání Europassu mobility, což je doklad o absolvování odborné stáže, který nám pomůže při hledání práce v  Evropské unii.

Dle našeho úsudku byla stáž ohromným přínosem pro všechny z nás i pro školu samotnou. Museli jsme být soběstační, zdokonalili jsme si angličtinu, získali jsme se nové vědomosti v oblasti potravinářství a našeho oboru, poznali jsme novou zemi a její kulturu.

 

Naše velké poděkování patří sponzorům, partnerům a pedagogům, bez kterých by naše stáž nemohla být uskutečněna.

 


Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie.

Za obsah publikací (sdělení ) odpovídá výlučně autor. Publikace (sdělení) nereprezentují názory Evropské komise a Evropská komise neodpovídá za použití informací, jež jsou jejich obsahem.

 


Autor: Veronika Žigmundová a Jaroslav Vávra
Vložil/a: Radka Evjáková