Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu

O portálu Kontakt Mapa webu Registrovat | Přihlásit

Rozšířené
hledání
Kroměřížská hotelovka - marketing, korýši, ryby, sépie, suschi
​V rámci projektu Vzdělávání studentů a učitelů gastronomických oborů prostřednictvím praktické zkušenosti ve spolupráci s Asociací hotelů a restaurací České republiky o.s. se na naší škole konaly 2 teoretické a 2 praktické semináře.

 

Teoretická část byla rozdělena na 2 bloky, lektorem byl pan František Pištora, manager vyhlášené pražské restaurace Potrefená husa. Témata byla Moderní číšník a Marketing restaurace.

Praktická část byla dvoudenní.  Lektorem byl pan Jan Pýcha, držitel nejvyššího ocenění Kříž sv. Vavřince AKC ČR, majitel restaurace Pod Zámkem v Průhonicích a také odborný garant Rieber&Son Chef Clubu. Témata Mořští živočichové a Asijská kuchyně byla velmi lákavá.

Úroveň všech seminářů byla žáky hodnocena velmi kladně, nejvíce ale zaujala praktická část. O úspěšnosti projektu svědčí zprávy samotných žáků. Další blok seminářů bude probíhat během měsíce března. 



Žáci o projektu

Teoretické části projektu jsem se bohužel nezúčastnil a to z důvodu nemoci. Ovšem pondělní a úterní praktická část, která probíhala ve školní kuchyni, byla ohromující. Přišel jsem do přímého kontaktu s potravinami, které nejsou příliš běžné. Ať už mi připravené jídlo chutnalo či ne, byl to gastronomický zážitek, který mockrát za život nepřichází. Chtěl bych proto poděkovat všem, kteří mi umožnili tohoto projektu zúčastnit. Děkuji za zprostředkování účasti.

Roman Solař, 1. S

V únoru jsem se zúčastnil seminářů na téma  Mořské plody a Asijská kuchyně.  Během prvního dne jsme se naučili připravovat ústřice, vykostit, vykuchat a naporcovat ryby, připravit slávky, krevety a sépie. Bylo to velice naučné a zajímavé, ovšem chutě některých připravených pokrmů, ač jsem fanoušek ryb, mě moc neoslnily.  Je to však jen můj subjektivní názor, se kterým nemusí většina žáků souhlasit. Druhý den jsme ze zbytků ryb, sépií a krevet připravili nejrůznější asijské pokrmy, například sushi a některá další jídla. Toto mě zaujalo velice a nemohu najít žádnou chybu. Vše bylo perfektní. Pan kuchař neměl žádné problémy s tím cokoliv vysvětlit a poradit. Jsem velice rád, že jsem se mohl něčeho takového zúčastnit a nabrat potřebné zkušenosti a znalosti o jiných kulturách a přípravě pokrmů, která je oproti té naši velmi odlišná. Za mě jednoznačně jednička s hvězdičkou a všem bych tento seminář doporučil. 

Jakub Palkovský, 2. E 


Na prvním seminář přednášel pan František Pištora, manager vyhlášené pražské restaurace Potrefená husa. Téma dopoledního bloku bylo Moderní číšník, týkalo se náležitostí a povinností moderního číšníka. Pan Pištora nás inspiroval splněním svého vlastního snu a provedl nás trnitou cestou z minulosti, kterou musel podstoupit při jeho uskutečňování.

V odpolední části semináře jsme se věnovali Marketingu hotelu zábavným způsobem, než je u většiny přednášek obvyklé. Byli jsme rozděleni do menších skupinek a náš úkol zněl: vymyslet si název imaginárního restauračního zařízení, které nám bylo předem přiděleno, jeho propagační strategii, design vnitřních i vnějších prostor a případně také jídelníček a další služby, jež by zařízení poskytovalo.

Užili jsme si nejen spoustu legrace, ale zároveň jsme pochopili, že ne vše, co se na první pohled jeví nudné, musí být opravdu tak otravné a nezáživné. Určitě tento seminář mnohé nějakým způsobem obohatil o potřebné rady a informace do života. 

Lucie Bartoňová, 2. E

Praktický gastronomický seminář se mi velice líbil, hlavně asijská kuchyně, kde jsem měl možnost vyzkoušet i různé další pokrmy z Asie, jako například suši, které mi velice chutnalo. Jsem velice rád, že jsem byl vybrán a mohl se zúčastnit tohoto semináře.

David Rieger, 3. E

 


Seminář - Moderní číšník

Tento seminář se mán líbil,ale spíš to bylo opakování toho, co jsme se naučili ve škole. Ale když nám dával lektor zkoušet nosit talíře, které mají v jeho restauraci, byl dobrý nápad. Ukázal nám tím, že ne všude jsou lehké a snadno nositelné.

Seminář - Marketing restaurace

Tento seminář se nám líbil a pobavil nás. Vymýšlení propagování kavárny nás bavilo a dost jsme se i nasmáli. 
 

Seminář - Ryby, mořští živočichové

To byly moje nejúžasnější hodiny na této škole, co jsem tu strávila. Měli jsme šanci si vyzkoušet něco co se jen tak někomu nepoštěstí, nebo vidět něco co jen tak neuvidíme (např. porcování platýza). A to že jsme vše mohli i ochutnat byla třešnička na dortu toho semináře. Nové chutě, nové znalosti.

Seminář - Asijská kuchyně

Když nás pan kuchař rozdělil k receptům byly jsem zaskočené, bály jsem se že to pokazíme a bude to malér. Po chvíli jsme ale strach neměly a spíš jsme z toho byly nadšené, že nás nechá vařit věci, které jen tak doma/ve školní kuchyni vařit nemůžeme. 


 

Humr.docx Humr.docx

 

Autor: Tereza Gardavská, Eliška Mácová, Simona Nakládalová
Vložil/a: Radka Evjáková