Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu

O portálu Kontakt Mapa webu Registrovat | Přihlásit

Rozšířené
hledání
Kroměřížská hotelovka hostila prestižní gastronomickou akci Tescoma Cup 2015

​​Téměř devadesátka soutěžících se sešla na mezinárodní gastronomické soutěži v prostorách Střední školy hotelové a služeb Kroměříž. Slavnostní vyhodnocení proběhlo včera za účasti garantů z Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Asociace číšníků.

Čilý ruch, spousty chutí a vůní, smích a dobrá nálada. Tak by se dal charakterizovat letošní ročník prestižní soutěže, na kterém mladí lidí z celkem pěti evropských zemí předvedli své umění v rozličných kategoriích kuchařských, cukrářských, baristických či sommeliérských.
 
„Zajímavá byla sestava soutěžících i špičkových komisařů, odborníků certifikovaných ve své profesi. Těší nás, že přicestovali přátelé z Portugalska, Itálie, Slovenska a Polska. Osobně si velmi cením toho, že naši žáci z jiných učebních oborů se přišli se svými kamarády podívat na akci, aby se setkali s vrstevníky z jiných zemí," sdělil ředitel školy Petr Hajný. "Škola poskytovala po celou soutěže perfektní zázemí po stránce ubytování, stravování, servisu. Já osobně hodnotím letošní ročník jako velmi zdařilý," doplnil ředitel.
 
IMG_3632.JPG
Co bylo obsahem jednotlivých disciplín? Kuchaři měli za poměrně tvrdých soutěžních podmínek v určeném časovém limitu připravit moderní teplý pokrm z kuřete. Nejfotogeničtější disciplínou byla kategorie cukrářská, kde bylo úkolem vyrobit cupcakes (zdobené "bábovičky") s tématikou svatby. Sommeliéři předvedli svoji elegantní práci s vylosovaným vínem, baristé prezentovali správnou přípravu kávy. Porota hodnotila nejen vzhled výrobků, ale také chuť, pracnost či hygienu.
Přínosy podobných akcí jsou zřejmé. "Jsme škola s gastronomickým zaměřením a našim žákům ohromně pomáhá když sdílí své poznatky, navazují nová partnerství, zdokonalují se v jazyce. Zájem o účast byla opravdu velká. Přihlásilo se nám tolik lidí, že jsme byli nuceni omezit počet na dvě osoby z každé školy," vysvětlila pořadatelka Eva Kočířová.
IMG_3654.JPG 
Účastníci se pomocí hodnocení od profesionálů posunují ve svém oboru dále, zjišťují, co moderní, odpovídá současným trendům, zdravému životnímu stylu, jaké jsou novinky v používání surovin. V příštím roce bude nosnou surovinou celé akce vepřová panenka a organizátoři chystají jednu drobnou změnu. „Domlouvali jsme, že příští ročník rozšíříme o disciplínu zaměřenou na stravování wellness, soutěžící kuchaři tak budou nově připravovat také jedno bezmasé jídlo," prozradil Petr Hajný.
 
Mimořádnost mezinárodní soutěže podtrhla účast pana Claudie Delaporte, „gastro-celebrity“ odborníka oceněného titulem Restauratér Francie roku 2010. Akce se konala pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, hejtmana Zlínského kraje, prezidentů profesních asociací a starostů města Kroměříže a Chropyně.

 

predani08_1426876661.jpg 
predani11_1426876470.jpg 
predani13_1426876385.jpg 
predani15_1426876330.jpg 
 
 

 

Autor:  
Vložil/a: Jana Vodáková