Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu

O portálu Kontakt Mapa webu Registrovat | Přihlásit

Rozšířené
hledání
Férová snídaně v Uherském Brodě

V soboru 12. května se na 172 místech v České republice uskutečnil již osmý ročník piknikové akce na podporu fairtradových a lokálních pěstitelů s názvem Férová snídaně. Letos se na ní sešlo celkem 8 100 lidí. Akci zastřešuje nevládní organizace Na Zemi, samotná organizace snídaně pak již závisí na zájmu a aktivitě dobrovolníků.

Jedním z těchto 172 míst, kde v ranních hodinách akce probíhala, bylo i prostranství před Kinem Máj v Uherském Brodě. To na sobotní dopoledne ožilo a stalo se centrem dobrého jídla a pití.

Organizátorem snídaně bylo již po páté Gymnázium J. A. Komenského a JŠ s právem SJZ Uherský Brod, konkrétně pak Mgr. Alena Ježková společně se školní řídící skupinou pro fair trade ve složení Jan Gajdošík (žák 3. A) a Adéla Zábojníková (žákyně 3. B).

Mgr. Alena Ježková o akci říká: „Protože se naše škola pyšní titulem Fairtradová škola, snažíme se několika akcemi na tuto problematiku poukázat. A snídaně je jednou z nich. Hlavní myšlenka Férové snídaně spočívá v podpoře fairtradových a lokálních pěstitelů nákupem jejich produktů a surovin a zároveň také v osvětě s touto problematikou související. Snídaně funguje tak, že dobrovolníci z fairtradových a lokálních surovin (jako je např. mouka, cukr, kakao, čokoláda, vejce, mléko a další) připraví drobné pohoštění, vezmou deku (případně hrníček) a vyrazí na určené místo setkání, kde společně s dalšími dobrovolníky ochutnávají další dobroty, popíjí fairtradovou kávu či čaj a konverzují."

Náměstí se rychle plnilo rodiči s dětmi a dalšími dospělými, někteří piknikovali na dekách na zeleném prostranství a jiní jen tak postávali u stolů, bavili se a ochutnávali. Součástí akce byla i možnost doprovodného programu, někteří žáci zpívali a hráli na kytaru, jiní hráli badminton či jezdili na kole, k dispozici bylo k pročtení i několik materiálů s problematikou fair trade.

Hlavním předmětem zájmu však bylo jídlo a pití. Veškeré občerstvení bylo připravené dobrovolníky z řad žáků (primy až kvinty) a učitelů z gymnázia a ze ZŠ v Dolním Němčí a opravdu bylo co obdivovat.

Stoly nabízely obrovský výběr sladkých koláčů a buchet, slaného pečiva a pomazánek, jídel bezlepkových i vegetariánských. K pití bylo k dispozici několik domácích sirupů, fairtradová káva a čaje. Návštěvníci mohli ochutnat čerstvě upečené domácí rohlíky, bulky i chléb, dále velké množství pomazánek (tvarohová, avokádová, mrkvová, z červené řepy,…) a dokonce i domácí paštiku. Nechyběla ani vegetariánská jídla, několik druhů hummusu a avokádový dip s česnekovými plackami. Ze sladkých jídel bylo v nabídce několik druhů muffinů, bezlepkový štrúdl, čokoládový dort s ovocem, špaldové tvarohové a jablečné buchty, palačinky a lívance, bábovka, brownies a spousta dalších pochutin.

A. Ježková doplňuje: „Je nutné zdůraznit, že všechno pohoštění připravovali sami žáci a jejich rodiče ve svém volném čase. Celá akce byla také podpořena Zlínským krajem. V rámci krajského projektu jsme mohli nakoupit velké množství kvalitních surovin a díky tomu připravit takhle bohatou a pestrou snídaňovou tabuli. Touto cestou tedy děkuji Nadi Zatloukalové ze Zdravé výživy, která nás všemi surovinami zásobila. Součástí projektu byla i naše spolupráce se ZŠ v Dolním Němčí, kde jsme realizovali výukové přednášky právě na téma fair trade. Je úžasné, že se někteří žáci z této základní školy zapojili i do realizace samotné snídaně a jsou tu dnes s námi."

Celá akce se také nesla v duchu zero waste (život bez odpadů), všechna jídla byla servírovaná na tácech či v miskách (příp. v krabicích), které si žáci po akci zase odnesli, nápoje se podávaly do porcelánových hrníčků a na snídani nebyl použitý ani jediný jednorázový plastový kelímek či jiný plast. Odpad po ukončení akce byl minimální.

Kolem jedenácté hodiny už stoly zely prázdnotou a snídaně končila. Spokojení návštěvníci se pomalu rozcházeli a nešetřili chválou: „Ochutnali jsme úplně všechno a velmi jsme si pochutnali. Děti byly velmi pozorní a milí hostitelé, dokonce se s námi podělily i o domácí recepty. Já sama odcházím s jedním receptem na výbornou jablečnou buchtu."

Co říci závěrem?  „Myslím si, že se nám v letošním roce povedlo nejen naplnit myšlenku férové snídaně, ale i mnohem víc. Podařilo se nám alespoň na jedno květnové dopoledne vytáhnout více než 100 lidí ven od počítačů a televize na toto prosluněné náměstí a v příjemné atmosféře provoněné horkou kávou, čerstvým pečivem a dalšími rozličnými vůněmi výborného jídla a pití s nimi společně strávit čas. Ráda bych tedy poděkovala všem dětem, učitelům a rodičům, kteří nám pomohli akci zrealizovat a všem dalším, kteří se na organizaci snídaně podíleli. Bylo by příjemné, kdyby se tato akce stala v Uh. Brodě tradicí.„ shrnuje A. Ježková.

 

 

 



Autor: Alena Ježková
Vložil/a: Jana Cenková