Praktické vzdělávací kurzy pro personál školních jídelen. Bezmasé pokrmy

25. listopad 2022
Školní stravování
Autor/ka článku: Alexandra Košťálová
Praktické vzdělávací kurzy pro personál školních jídelen. Bezmasé pokrmy

Státní zdravotní ústav pořádá kurzy pro personál školních jídelen, které jsou zaměřeny na tréning kulinářských technik, dokonalý nácvik dovedností, které je pak možné aplikovat v rámci přípravy různých receptů.

V tomto školním roce nabízí následující kurzy:

  1. Bezmasé pokrmy
  2. Ryby
  3. Luštěniny
  4. Maso
  5. Přílohy
  6. Vývary a polévky

Kurzy jsou naplánovány ve dvou dnech za sebou, každý den pro maximálně 40 osob.

Unikátním systémem je propojení teoretické hodinové části s praktickou. Teoretickou část zajišťuje Státní zdravotní ústav, pracoviště Institucionálního stravování a popularizace výživy. Což je garancí naprosto soudobých, nejnovějších, a hlavně vědecky správných informací ze světa výživy. Tyto informace jsou vždy podány zábavnou, popularizační formou a na ně následně navazuje praktický tréning v gastrostudiu, kde kuchaři vaří pod dohledem profesionálního lektora (šéfkuchaře) – každý kuchař má svůj prostor k práci, proto je kurz velice efektivní a opravdu se jedná o trénink, navíc s vědomým vyzkoušení si nabytých znalostí. Tyto kurzy jsou celodenní a jsou pořádány vždy jednou za dva měsíce a vždy pouze jedno téma.

Cena kurzu je 2200,- Kč na osobu. V ceně je celodenní občerstvení, oběd, skripta s recepty a osvědčení. Po celou dobu kurzu jsou přítomni všichni lektoři ochotni poskytnout radu.

Kurzy se tradičně konají v krásných prostorech Makro akademie v Praze – Stodůlkách.

Pozvánka na kurz Bezmasé pokrmy, 13. a 14. 12. 2022

Termíny konání: úterý, 13. prosince 2022 nebo středa, 14. prosince 2022 (vyberete si jeden z termínů)
Čas: 8:30-15:00 (teoretická část začíná v 9.00)
Místo konání: MAKRO Akademie, Jeremiášova 1249/7, 150 00 Řeporyje-Stodůlky
Cena semináře: 2 200 Kč vč. DPH / osoba (platba na místě v hotovosti nebo kartou)
Cena zahrnuje teoretickou a praktickou část, občerstvení v průběhu konání semináře včetně oběda.

Odkaz na registraci na webu Kulinářské umění

Obsah semináře Bezmasé pokrmy

Bezmasé pokrmy jsou již pár let nedílnou součástí jídelního lístku školních jídelen. Většinou to ale nejsou pokrmy, které by patřily k nejoblíbenějším, přitom ten potenciál mají. Zelenina má širokou paletu barev, vůní a chutí, dává obrovský prostor pro kreativitu. Jen je potřeba s ní správně pracovat, aby si krásnou barvu, vůni a konzistenci zachovala. Zelenina nebo ovoce by měly tvořit polovinu každého našeho denního jídla. Ve výživě se dlouhodobě stupňuje (a je to rozumné) tlak na větší konzumaci rostlinných potravin. Víte, jak to ale udělat, aby dětský organismus dostával to, co má, a měl prostor se zdravě vyvíjet?

Na semináři si společně řekneme o různých rostlinných složkách a jejich vlivu na zdraví, o tom, jak menšími změnami na našem talíři můžeme i my ovlivnit zdraví naší planety. Naučíte se správně pracovat s rostlinnými potravinami, tak aby pokrm na talíři byl atraktivní pro děti. Povíme si, jaké bylinky, natě a koření se k různým druhům rostlinných potravin hodí. Ve varně se o vás postará příjemná a usměvavá parta kuchařů Makro akademie, kteří vždy mají nápady a poradí s jakoukoli nesnází.

Státní zdravotní ústav získává znalosti, informace a dovednosti z první ruky z řady celosvětově uznávaných institucí a přenáší je v praktické a srozumitelné informace a návody. Proto je garantem právě správnosti teoretické části kurzu.

Na kurzu získáte odpovědi na otázky:

  • Jak souvisí lidské zdraví a zdraví naší planety? Planetární přístup je nádherný příklad, do jaké míry může naše výživové chování ovlivňovat zdraví planety. Nejedná se o žádný extremistický směr. Je to o pochopení, jak naše chování ovlivní budoucnost našich dětí.
  • Co mohu udělat pro své zdraví a zdraví našich dětí?  Často si myslíme, že víme. Jenže neumíme své znalosti promítnout do konkrétních kroků. To je důvod, proč selhává prevence. Nechceme vám papouškovat výživová doporučení. Ukážeme vám jak na to. Budete schopni uskutečnit  okamžité změny nejen u sebe (protože i vaše zdraví je důležité!), ale i v jídelníčcích vašich jídelen.
  • Na co si dát pozor? Poskytneme tahák, jak sestavit vyvážený bezmasý pokrm. Na jídelních lístcích často vidíme kombinace bezmasých pokrmů, které dětem nenabízí všechny potřebné živiny.
  • Jak upravuje pestrost jídelníčku projekt Máme to na talíři? Současné “Nutriční doporučení ke spotřebnímu koši” je tu s námi už 8 let. Je na čase jej posunout dál, aby více odpovídalo současným poznatkům.
  • Schválně, kolik znáte obilovin, luštěnin a druhů zeleniny a ovoce?

Všechna témata propojíme ve smysluplný celek a vše si vyzkoušíte ve varně při přípravě bezmasých pokrmů – nacvičíte kulinářské techniky, které se promítnou do pokrmů inspirovaných nejen českou ale i světovou kuchyní (Asií, Indií, Afrikou, středomořím) a dnešním trendem “street food”.

 

Kontakt:

Mgr. Alexandra Košťálová
Odborný garant a koordinátor projektu Zdravá školní jídelna a Máme to na talíři
Centrum podpory veřejného zdraví
Státní zdravotní ústav

Šrobárova 48
Praha 10
tel. 605 883 418