Potravinářská škola v Kroměříži podpořila policii a zaměstnance státní správy sýrovou svačinou

14. duben 2020
Nejzajímavější školní projekty
Autor článku: Soňa Pyšňaková
Potravinářská škola v Kroměříži podpořila policii a zaměstnance státní správy sýrovou svačinou

Na 130 kusů čerstvých sýrů a 6 kilo tavených sýrových dortů věnovala potravinářská škola z Kroměříže městské a státní policii. Škola tak podpořila policisty v době koronavirové epidemie.

Po Velikonocích se chystá obdarovat také personál a pacienty léčebny Malý Val a další profese, které zabezpečují chod země v době pandemie.

“Přemýšleli jsme, jak můžeme podpořit lidi v oborech, které teď nejvíce potřebujeme. A tak jsme se pustili do toho, co umíme nejlépe, do výroby sýrů,” komentoval akci ředitel potravinářské školy Michal Pospíšil. Tým školních specialistů ve středu vyrobil 16 kg sýrů a sýrových produktů, které během čtvrtka rozdal na služebnách městské a státní policie. Část středeční produkce škola věnovala také zaměstnancům MÚ Kroměříž na Velkém náměstí, kteří také pracují ve ztížených podmínkách.

“Motivační svačinka”, jak škola dárek nazvala, se skládala ze 130 porcí čerstvého sýra a 30 kusů tavených sýrových dortů.“ Ředitel územního odboru policie Tomáš Ivánek byl překvapený, ale náš dar jej potěšil. Tyto sýry jsou mezi zákazníky zdaleka nejvyhledávanějšími, tak věříme, že policistům budou chutnat,” dodává Pospíšil. Škola chtěla původně vyrábět a rozdávat dezinfekční gely, ale kvůli přísné regulaci vstupních surovin to nebylo legálně možné.

Experti na potravinářství ale nehodlají zůstat pouze u policie. Po velikonočních svátcích plánují potěšit také lidi v léčebně Malý Val a postupně i další zástupce povolání, která zajišťují chod společnosti. Sýry škola vyrábí ve veterinárně schváleném školním provozu, který splňuje přísné hygienické předpisy a normy.

Pomoc z Kroměříže míří i za hranice

Škola se zaměřuje na výrobu různých potravinářských výrobků, ale historicky má nejblíže právě k sýrům. Minulý rok se pedagogům podařilo obnovit po 118 letech spolupráci s francouzskými sýrařskými školami v Mamirolle a Poligny, které kdysi stály u zrodu instituce v Kroměříži. Česko-francouzští partneři mezi sebou pořádají výměnné pobyty, ale jarní turnus překazila pandemie.

“Naši francouzští přátelé jsou bohužel koronavirem zasaženi mnohem více než my v Česku. Proto jim vyrábíme roušky, které v příštím týdnu zašleme poštou. Chceme jim ukázat, jak se s virem vypořádali Češi,” usmívá se ředitel.

Vyšší odborná škola potravinářská a Střední průmyslová škola mlékárenská v Kroměříži připravuje budoucí specialisty na potravinářskou chemii a výrobu. Kromě studentů v denní a dálkové formě studia školu navštěvují každý rok desítky účastníků kurzů, které umožňují získat profesní kvalifikaci Mlékař a Sýrař.