Pivo tradičně i profesionálně

19. květen 2022
Nejzajímavější školní projekty
Autor/ka článku: Petr Úředníček
Pivo tradičně i profesionálně

Ve středu 11. května se v Brně konala soutěž pro studenty gastronomických škol z celé republiky Birell Cup 2022. Třetí místo a bronzovou medaili získala žákyně Střední školy gastronomie a obchodu Zlín Michaela Knapová.

Jak co nejprofesionálněji načepovat a naservírovat pivo? Odpověď na tuto klíčovou otázku hledal brněnský Birell Cup 2022, každoroční soutěž pro studenty gastronomických škol z celé republiky. A v zemi, kde je pivo jedním z národních klenotů, se jedná o skutečně prestižní dovednost.

Natočení velkého a malého piva v časovém limitu, dodržení přísných hygienických pravidel, správná míra, vizuální vzhled natočeného piva a samozřejmě také komunikace při servírování – to vše musí perfektně zvládnout pivní someliér. V konkurenci 42 studentů z celé republiky vybojovala skvělou bronzovou medaili studentka 3. ročníku Střední školy gastronomie a obchodu Zlín Michaela Knapová. Ta se na soutěž cílevědomě připravovala pod vedením své učitelky Petry Baďurové a Miroslava Navrátila z Bistrotéky Valachy, jednoho z tradičních partnerů zlínské střední školy.

To, že dobrá spolupráce s gastronomickými podniky je základem úspěchu, potvrzuje také radní pro oblast kultury a školství Zlínského kraje Zuzana Fišerová: „Propojení výuky a odborné praxe přímo u špičkových gastronomických partnerů považuji za jeden z nejdůležitějších prvků vzdělávání budoucích odborníků. Absolventi s výbornými dovednostmi v oblasti čepování piva představují pro budoucího zaměstnavatele velkou přidanou hodnotu.“

Kromě tohoto úspěchu Střední škola gastronomie a obchodu reprezentuje Zlínský kraj také například díky spolupráci s televizní stanicí Czech-American TV, v rámci níž vznikají spoty o typické české gastronomii a tradicích.