Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu

O portálu Kontakt Mapa webu Registrovat | Přihlásit

Rozšířené
hledání

Číšník, servírka

Skupina: Gastronomie, hotelnictví a turismus

Telefon:Web:
Ředitel:Email:
Informace o oboru
Kód: 65-51-H/01
Období: 2019/2020
Délka: 3
Forma studia: Denní
Ukončení studia: Výuční list
Stipendia: Ne
Školné: Ne
Přijímaných: 15
Číšník, servírka
Popis

Tříletý učební obor určený pro chlapce i dívky. Základní podmínkou je odpovídající zdravotní stav. Žáci musí být držiteli potravinářského průkazu. Příprava je ukončena závěrečnou zkouškou, po které úspěšní absolventi obdrží výuční list.

 

Učební obor připravuje žáky na zvládnutí psychologického jednání, profesního chování a společenského vystupování, ovládání různých technik obsluhy, znalost používání inventáře, ovládání obsluhy technického zařízení ve stravovacích provozech, odstraňování běžných poruch, ovládání přípravy pracoviště na provoz, přípravných prací k podávání jídel a nápojů, přípravy slavnostní tabule, ovládání techniky přijímání, evidování a vyřizování objednávek jídel a nápojů, osvojení si estetické úpravy jídel a nápojů k podávání a ovládání různých způsobů uchování hotových jídel a nápojů, ovládání přípravy jednoduchých jídel, minutek, salátů a moučníků, jakož i techniky přípravy a dokončování jídel před hostem a přípravy míšených nápojů. Učí se různé techniky vyúčtování s hostem, sestavování nabídkových listů, jídelních a nápojových lístků, sestavení menu pro různé příležitosti, ovládání techniky skladování, ošetřování potravin a nápojů, zjišťování jejich kvality, vedení evidence o pohybu zboží a základy organizace práce své a svých spolupracovníků.

 

 
Podmínky přijetí

 

Do oborů středního vzdělání H s výučním listem se přijímací zkoušky nekonají.

65-51-H/01 Kuchař-číšník


  • zaměření číšník, servírka

Kritéria přijetí

  • Ukončené základní vzdělání (9. třída).
  • Pořadí uchazečů se stanoví dle výsledků hodnocení předchozího vzdělávání, celkového výsledného průměru vysvědčení ZŠ za poslední tři pololetí.
  • V případě shodného výsledného průměru u více uchazečů rozhoduje o pořadí uchazeče poslední známka z předmětů v tomto pořadí: ČJL, MAT a cizí jazyk.
  • Lékařský posudek o zdravotní způsobilosti ke vzdělávání zvoleného oboru v souladu s Nařízením vlády č. 211/2010 Sb.


Učební plány
​Viz příloha
Profil absolventa

 

Absolvent ŠVP číšník, servírka disponuje kompetencemi příslušnými pro výkon odborných prací při přípravě a odbytu pokrmů a nápojů.  Pracuje jako samostatný číšník, servírka od přijetí objednávky až po její vyúčtování.

 

Absolvent se uplatní při výkonu povolání číšník, servírka zejména v pozici zaměstnance ve velkých, středně velkých i malých provozech.

 

 Po získání nezbytné praxe v oboru je i připraven na soukromé podnikání v pohostinství. Absolvent se může po absolvování závěrečných zkoušek ucházet o přijetí do studijních oborů pro absolventy tříletých učebních oborů, případně po získání maturitní zkoušky pokračovat ve studiu vysokoškolském. Absolvent je po nezbytném zapracování rovněž připraven pro podnikatelskou činnost.​​

 ​

 

 

Úspěchy školy v tomto oboru Spolupráce se sociálními partnery