Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu

O portálu Kontakt Mapa webu Registrovat | Přihlásit

Rozšířené
hledání

Kuchař

Skupina:

Telefon:Web:
Ředitel:Email:
Informace o oboru
Kód: 65-51-H/01
Období: 2019/2020
Délka: 3
Forma studia: Denní
Ukončení studia: Výuční list
Stipendia: Ne
Školné: Ne
Přijímaných: 30
Kuchař
Popis

Tříletý učební obor určený pro chlapce i dívky. Základní podmínkou je odpovídající zdravotní stav. Žáci musí získat potravinářský průkaz. Příprava je ukončena závěrečnou zkouškou, po které úspěšní absolventi obdrží výuční list.


Učební obor připravuje žáky na osvojení si techniky posuzování potravin z hlediska jejich kvality, dietetické hodnoty a vhodnosti pro technologické zpracování, ovládání techniky skladování a ošetřování potravin a nápojů, techniky opracování potravin a jejich technologického zpracování včetně dělení a porcování běžných druhů jatečních zvířat, zvěřiny, drůbeže a ryb. Absolvent zná přípravu běžných a technologicky náročných jídel teplé a studené kuchyně, teplých a studených moučníků, teplých nápojů. Má osvojeny zásady správné výživy, estetické úpravy jídel a nápojů, používání inventáře a ovládání techniky obsluhy. Dovede sestavovat jídelní a nápojový lístek, vést evidenci o pohybu zboží, vyřizování objednávek zboží a služeb a vyúčtování.


Teoretická výuka poskytuje žákům vzdělání ve všeobecných i odborných předmětech. Odborné znalosti získávají žáci v předmětech potraviny a výživa, technologie, stolničení, zařízení provozoven, speciální technologie a ekonomika.

Na teoretické vyučování navazuje odborný výcvik, který probíhá ve školní jídelnách, v Kavárně Slavia a dalších zařízeních regionu.

Úspěšní absolventi mají možnost pokračovat v nástavbovém studiu „podnikání“ ukončeném maturitou a získat úplné střední vzdělání.

Absolventi oboru kuchař - kuchařka nacházejí uplatnění ve všech druzích a typech podnikatelských subjektů v oblasti stravovacích služeb. 

 

Podmínky přijetí

 

Do oborů středního vzdělání H s výučním listem se přijímací zkoušky nekonají.

65-51-H/01 Kuchař-číšník

  • zaměření kuchař
  • zaměření číšník, servírka
  • zaměření kuchař – číšník

Kritéria přijetí

  • Ukončené základní vzdělání (9. třída).
  • Pořadí uchazečů se stanoví dle výsledků hodnocení předchozího vzdělávání, celkového výsledného průměru vysvědčení ZŠ za poslední tři pololetí.
  • V případě shodného výsledného průměru u více uchazečů rozhoduje o pořadí uchazeče poslední známka z předmětů v tomto pořadí: ČJL, MAT a cizí jazyk.
  • Lékařský posudek o zdravotní způsobilosti ke vzdělávání zvoleného oboru v souladu s Nařízením vlády č. 211/2010 Sb.


Učební plány
viz příloha
Profil absolventa


Absolvent oboru Kuchař disponuje kompetencemi příslušnými pro výkon odborných prací při přípravě a odbytu pokrmů a nápojů.

Pracuje jako samostatný kuchař od přijetí surovin do skladu,jejich technologickou úpravu, až po expedici hotového výrobku.

Absolvent se uplatní při výkonu povolání kuchař zejména v pozici zaměstnance ve velkých, středně velkých i malých provozech.

Po získání nezbytné praxe v oboru je i připraven na soukromé podnikání v pohostinství.

 

Absolvent se může po absolvování závěrečných zkoušek ucházet o přijetí do studijních oborů pro absolventy tříletých učebních oborů, případně po získání maturitní zkoušky pokračovat ve studiu vysokoškolském.​​​​

Úspěchy školy v tomto oboru Spolupráce se sociálními partnery