Advent ve znamení kyselice, perníčků a kynutého těsta

9. prosinec 2019
Nejzajímavější školní projekty
Autor článku: Eva Rohlenová
Advent ve znamení kyselice, perníčků a kynutého těsta

První týden v prosinci byl na Středním odborném učilišti Valašské Klobouky plný příprav na blížící se Vánoce. Může se zdát, že nadpis je malinko zavádějící… advent a kyselice? V některých rodinách na Valašsku patří mezi hlavní chod štědrovečerní večeře právě kyselice. Proto se paní učitelka Šuráňová rozhodla uspořádat soutěž o nejlepší valašskou kyselici, které se zúčastnili žáci prvního ročníku oboru Kuchař – číšník.

Již od rána se z kuchyně linula vůně zelí, brambor, klobás a dalších ingrediencí, které jsou nutné k přípravě pravé kyselice. Studenti jednotlivě představovali své výtvory před soutěžní komisí. Sebevědomí jim také dodávaly nové kuchařské rondony.

Porota se shodla, že jí nejvíce chutnala kyselice těchto žáků:

1. místo Veronika Pechálová

2. místo Kvido Malota

3. místo Kristýna Chovančíková

Také studenti 1. ročníku oboru Kuchař – číšník a žáci 2. a 3. ročníku oboru Stravovací a ubytovací služby napekli v průběhu týdne perníčky a čertiska z kynutého těsta. „Žáky se snažíme učit starým osvědčeným receptům a pečlivě zachovávat postup přípravy těsta,” dodává paní učitelka Jana Münsterová.